Publicerad 10 maj 2021

Kurs om Svehandel och Peppol

Här går vi in på beskrivning och de olika meddelandena inom SFTI Svehandel samt Peppol som kommunikation och vad det innebär. Vi gör även en jämförelse mellan SFTI Svehandel och SFTI/ESAP.

Här går vi in på beskrivning och de olika meddelandena inom SFTI Svehandel samt Peppol som kommunikation och vad det innebär. Vi gör även en jämförelse mellan SFTI Svehandel och SFTI/ESAP.

Ur innehållet

Hur kan vi underlätta anslutning av fler leverantörer till e-handel?

Med en komplett affärsprocess som vi kallar ”SFTI Svehandel” räknar vi med att underlätta e-handel för en stor mängd leverantörer av varor och tjänster eftersom den bygger på meddelandestandarden XML, som enligt de flesta bedömare är enklare att implementera än SFTI/ESAP som bygger på meddelandestandarden EDIFACT. Det första meddelandet inom SFTI Svehandel var Svefakturan, som togs fram 2003 och rekommenderas sedan 2004. Den är nu brett använd.

Nu finns ett antal meddelanden, såsom prislista/- katalog, order, bekräftelser, leveransavisering, faktura orderöverenskommelse och punsch-out. Dessa baseras på Peppol:s specifikationer som förutom att de används i Sverige är brett använt i Norge och även börjar implementeras inom andra länder i Europa. Fakturan Peppol BIS Billing 3 som blir obligatoriskt att kunna ta emot som offentlig köpare från 1 april 2019 ingår i SFTI Svehandel.

Vi vill därför informera mer om Svehandel och hur standarden är implementerad i dagens e-handelslösningar. Flera av meddelandena inom SFTI Svehandel finns även i olika så kallade leverantörsportalslösningar.

Ett sätt att underlätta anslutningen av varu- och tjänsteleverantörer är genom användning av Peppol:s infrastruktur. Denna rekommenderas av SFTI sedan 2014 och börjar nu bli använd i Sverige, även om det än så länge är mer i andra länder. I Norge exempelvis används enbart Peppol både inom privat och offentlig sektor för att skicka miljontals e-fakturor.

Vad kommer då detta att innebära för er som offentlig köpare och för leverantörer? Vad innebär det för era inköpsprocesser och de lösningar som ni har idag? Vilka krav kan ni behöva ställa för att använda Peppol:s infrastruktur? Vad händer med annan kommunikation?

Nästa kurstillfälle

Grundkursen ges två gånger per år. Nästa kurstillfälle hittar du i SFTI:s kalendarium.

SFTI:s kalendarium

Kontakta oss

Kontakta SFTI:s tekniska kansli

Välj område * (obligatorisk)
Välj område