Publicerad 22 maj 2023

Ej skäl för kommuner att neka ekonomiskt bistånd enbart på grund av olovligt andrahandskontrakt

Enligt en ny dom från Högsta förvaltningsdomstolen, HFD är det inte skäl för kommuner att neka en person ekonomiskt bistånd till boendekostnad enbart på grund av förhyrning i olovligt andrahandskontrakt.

Frågan om rätten till ekonomiskt bistånd till boendekostnad för personer som bor i olovliga andrahandskontrakt har avgjorts i Högsta förvaltningsdomstolen, HFD. Domen innebär att det inte är möjligt för en kommun att neka en person ekonomiskt bistånd till boendekostnad enbart på grund av att hen bor med ett olovligt andrahandskontrakt. Det är bra med ett juridiskt förtydligande, fler kommunerna har efterfrågat det. Konsekvensen för kommunerna blir dock påtaglig eftersom många har ställt om sitt arbete och ser det som ett led i att motverka bidragsbrott att också motverka olovlig andrahandsuthyrning.

– Det är viktigt att på alla sätt motverka välfärdsbrottslighet. Att kommunerna ges juridiska möjligheter att genomföra kontroller och ställa krav är viktiga verktyg i kommunernas arbete, säger Roy Melchert, chef för arbetsmarknadssektionen på SKR.

Även om kommunen inte kan neka ekonomiskt bistånd enbart på grund av bostaden förhyrts olovligt i andra hand finns ändå vissa möjligheter att motverka olovlig andrahandsuthyrning. För att hyran ska godtas som utgift behöver hyran för bostaden bedömas som skälig.

Frågan är fortfarande levande trots beskedet från HFD. Utredningen om ökade möjligheter och drivkrafter i försörjningsstödet har frågan på sitt bord. De ska bland annat belysa hur socialtjänsten arbetar idag och bedöma om det finns behov av att ställa krav på att bistånd endast kan lämnas för hyreskostnader vid vissa typer av kontrakt. I uppdraget ingår också att belysa hur förändrade krav påverkar boendesituationen för de som ansöker om försörjningsstöd.

Utredningen Drivkrafter och möjligheter i försörjningsstödet (S 2022:16) ska vara klar den 1:a december 2024. SKR följer utredningens arbete och ingår i utredningens expertgrupp.

Utredningen Drivkrafter och möjligheter i försörjningsstödet (S 2022:16)

Informationsansvarig

  • Ulrica Runemar
    Utredare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.