31 maj 2024 kl. 09.00-10.30

EU:s vitbok för digital infrastruktur

Vid seminariet får du veta mer om vad vitbokens innehåll och dess inriktning kan komma att innebära för kommuner och regioner.

Anmäl dig

Innehåll

Vid detta seminarium får du veta mer om den vitbok om digital infrastruktur som EU-kommissionen remitterar fram till sommaren. Vitboken innehåller bland annat förslag som syftar till att främja utbyggnad och utveckling av digital infrastruktur samt åtgärder för att attrahera investeringar, främja innovation och öka säkerheten i den digitala infrastrukturen i Europa.

Målgrupp

Anställda inom kommun och region, kommunala stadsnätsbolag och andra intresserade av EU:s policyutveckling på telekom- och digitaliseringsområdet.

Praktisk information

Sändningen kommer att spelas in och finns tillgänglig fram till och med den 14 juni för anmälda deltagare. Det kommer att finnas möjlighet att ställa frågor till talarna via chatt.

Program

09.00–09.05 Välkomna!

Emma Ström och Torbjörn Karlsson, SKR.

09.05–09.25 Vad innebär förslaget till Vitbok?

Regeringskansliet ger oss en sammanfattning vitboken. Vi får också höra mer om hur regeringskansliet arbetar med vitboken.

David Källström, Finansdepartementet.

09.25–09.45 De kommunala stadsnätens unika roll

De svenska stadsnäten är unika i en europeisk kontext. I vitboken beskrivs marknaden som fragmenterad, att det är svårt att hitta investeringsmedel och att operatör inte kan växa och skala upp verksamheten tillräckligt mycket för att konkurrera på den globala marknaden. Vi får veta mer om varför detta synsätt är problematiskt och varför den svenska marknaden särskiljer sig.

Camilla Jönsson, Stadsnätsföreningen.

09.45–10.05 Behovet av att synliggöra skillnader och möjliggöra jämförelser

Svenska förutsättningar och utmaningar skiljer sig mycket åt mot andra Europeiska länder. På vilket sätt är Sverige unikt och varför är det viktigt att synliggöra dessa skillnader? Vi får lokala och regionala exempel från Mellansverige.

Linus Grabö, Region Örebro.

10.05–10.25 Mindre reglering, mer främjande!

Europa halkar efter internationellt vad gäller digitalisering och digital infrastruktur. Snarare än reglering efterlyser TechSveige främjandeåtgärder och förändrade regelverk för att skapa goda förutsättningar på marknaden. Vi gör nedslag i några av Vitbokens förslag.

Robert Liljeström , TechSverige.

10.25–10.30 Avslut och summering av SKR

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.