Publicerad 4 juni 2024

Tidsåtgång

Strax under hälften av de svarande kommunerna hade en mediantid från planuppdrag till antagande som var två år eller kortare under åren 2022 och 2023. Den andel kommuner som angett längre handläggningstider än två år har ökat sedan förra mätningen.

Två nyckeltal för tidsåtgång

Jämförelserna innehåller två nyckeltal för tidsåtgång. Dels tiden från planuppdrag till antagande, dels tiden från samrådsstart till antagande.

Tiden från planuppdrag till antagande visar vad som ofta uppfattas som en total tid för planarbetet, det vill säga från det att kommunen beslutar om att starta ett planarbete, till dess att planen är antagen. Startpunkten är i detta fall inte formellt definierad. Definitionen av planuppdrag i undersökningen är därmed kommunens egen.

Tiden från samrådsstart till antagande sträcker sig å andra sidan mellan två tidpunkter som båda regleras i plan- och bygglagen. Denna tid utgör en delmängd av den totala tiden från planuppdrag till antagande.

Ingen detaljplan är den andra lik. Förutsättningarna, vägvalen och tidsåtgången skiljer sig helt naturligt åt mellan olika platser, frågor och situationer. Mätning av tiden för detaljplaneläggning blir därför naturligt en schablonisering.

Medianvärdets funktion

I undersökningen efterfrågas mediantider. Detta för att resultatet inte ska påverkas så starkt av de planarbeten som tagit allra kortast eller allra längst tid, vilket ett medelvärde skulle göra.

Tid från planuppdrag till antagande

För att kunna få en bild av tidsåtgången för detaljplaneläggning för alla de svarande kommunerna, delas kommunernas svar in i olika tidsintervall. Tabellen visar hur stor andel av de svarande kommunerna som angett ett värde för mediantiden fördelat på olika tidsintervall (0–12 månader, 13–24 månader, 25–36 månader respektive mer än 37 månader).

Tid från planuppdrag till antagande

Andel av de svarande kommunerna

0-12 månader

13 %

13-24 månader

32 %

25-36 månader

26 %

Mer än 37 månader

28 %

Strax under hälften av de svarande kommunerna hade alltså en mediantid för handläggning från planuppdrag till antagande av detaljplan som var två år eller kortare under åren 2022 och 2023, och strax över hälften hade längre handläggningstider än två år.

Om vi i stället tittar på tiden från samrådsstart till antagande fördelat på tidsintervall (0-6 månader, 7-12 månader, 13-18 månader respektive mer än 19 månader) är fördelningen likartad. Drygt hälften av kommunerna uppger att de har en mediantid från samrådsstart till antagande på under ett år.

Tid från samrådsstart till antagande

Andel av de svarande kommunerna

0-6 månader

17 %

7-12 månader

39 %

13-18 månader

19 %

Mer än 19 månader

25 %

Kommunen kan göra detaljplaner av olika karaktär och olika komplexitet. Det kan påverkas av en rad olika aspekter. För att hitta likartade kommuner att jämföra med, kan SKR:s kommungruppsindelning användas.

SKR:s kommungruppsindelning

I landet som helhet är det störst andel kommuner inom kommungruppen Mindre städer/tätorter och landsbygdskommuner som har de kortaste tiderna från planuppdrag till antagande. Inom kommungruppen storstäder och storstadsnära kommuner, har större andel av kommunerna uppgett att de har tider från två år och uppåt. En ökande andel kommuner inom den kommungruppen, det vill säga kommuner med i allmänhet stort exploateringstryck, anger också tider på mer än tre år.

Tid från planuppdrag till antagande

Andel av de svarande kommunerna inom respektive kommungrupp

 

Mindre städer/tätorter och landsbygdskommuner

Större städer och kommuner nära större stad

Storstäder och storstadsnära kommuner

0-12 månader

15 %

17 %

0 %

13-24 månader

40 %

30 %

17 %

25-36 månader

24 %

29 %

27 %

Mer än 37 mån

20 %

24 %

56 %

För kommuner som antar ett fåtal detaljplaner per år kan den enskilda planen påverka resultatet mycket. Gällande den enskilda kommunen är det därför bra att stämma av antalet antagna detaljplaner, för att se ungefär hur många planer som ligger till grund för måttet på tidsåtgång.

Förändring av tidsåtgång sett över tid

Att se förändringarna av tidsåtgången över tid, kan ge en indikation på hur detaljplaneinstrumentet utvecklats under mätperioderna. Den största förändringen sett över hela perioden som mätningarna gjorts, från 2014-2015 till 2022-2023, gäller det antal kommuner som anger en mediantid på under ett år. I den första mätningen 2014-2015 var det 48% av kommunerna som låg inom detta tidsspann, medan det 2022-2023 endast var 13%. Samtidigt har den andel kommuner som uppger mediantider på över 37 månader också ökat markant över åren. Minst förändringar har skett inom spannet 13-24 månader. Det är idag störst andel kommuner som anger att de har mediantider för detaljplaneläggning i spannet mellan ett och två år.

Det är viktigt att understryka att uppgifterna gäller alla detaljplaner, inte bara de som inrymmer bostäder.

Se ytterligare diskussion under avsnittet Jämförelser inom detaljplaneområdet.

Jämförelser inom detaljplaneområdet

Diagram: Handläggningstid från planuppdrag till antagande, sett över tid

Diagrammet visar den andel kommuner som uppgett en mediantid på mindre än ett år, ett till två år, två till tre år respektive mer än tre år från planuppdrag till antagande, under de fem tidsperioder som undersökningen gjorts.

Utvecklingen över tid för handläggningstiderna från samrådsstart till antagande följer samma mönster som tiden från planuppdrag till antagande.

Diagram: Handläggningstid från samrådsstart till antagande, sett över tid

Diagrammet visar den andel kommuner som uppgett en mediantid på mindre än ett halvår, ett halvt till ett år, ett till ett och ett halvt år respektive mer än ett och ett halvt år från samrådsstart till antagande, under de fem undersökningar som gjorts.

Så här gör du egna jämförelser

Alla värden för nyckeltalen finns i databasen Kolada.

I Kolada kan kommunen även själv göra studier av sina nyckeltal i sammanhang med andra kommuner med likartad situation, eller med kommuner som av andra skäl kan vara intressanta som jämförelseobjekt.

Jämföraren i Kolada

Om nyckeltalen

Från planuppdrag till antagande

Nyckeltalets syfte

Att visa hur lång tid det tar att ta fram en detaljplan i kommunen (hela planprocessen).

Kommentar till nyckeltalet

Plan- och bygglagen reglerar inte tidpunkten för planuppdrag, det vill säga starten av ett planarbete. Definitionen av planuppdrag är därmed upp till den enskilda kommunen.

Nyckeltalet visar hela processen, så tiden omfattar även exempelvis tid då byggherren tar fram underlag eller då kommunen inväntar ett svar från en remissinstans. Uppgifterna avseende tidsåtgång omfattar alla detaljplaner, inte bara de som innehåller bostäder. De omfattar också alla detaljplaner oavsett förfarande. Det kan innebära både enkla planer och mycket komplexa planer.

Uppgifter som ligger till grund för nyckeltalet

Uppgifter som lämnats av kommunen. Kommunerna fick besvara frågan:
”Hur lång var tiden från planuppdrag till antagande för de detaljplaner som antogs i kommunen under åren 2022 och 2023?

Ange svaret som en mediantid i antal månader. Median är det värde som ligger i mitten om man sorterar alla värden i storleksordning. Med planuppdrag avses den tidpunkt vid vilken kommunen politiskt eller på tjänstemannanivå beslutar att påbörja ett detaljplanearbete. I denna tid inräknas inte tiden för arbete med eventuellt planbesked."

Antal kommuner som har ett värde för nyckeltalet i den aktuella undersökningen

227 stycken, det vill säga 78 procent av kommunerna.

Från samrådsstart till antagande

Nyckeltalets syfte

Att visa hur lång tid det tar att ta fram en detaljplan i kommunen (del av planprocessen från samrådsstart till antagande).

Kommentar till nyckeltalet

Tiden från samrådsstart till antagande mäter tiden mellan två punkter i detaljplaneprocessen, som båda definieras i Plan- och bygglagen. Tiden från samrådsstart till antagande är en delmängd av tiden från planuppdrag till antagande för att ta fram en detaljplan.

Uppgifter som ligger till grund för nyckeltalet

Uppgifter som lämnats av kommunen. Kommunerna fick besvara frågan:

”Hur lång var tiden från samrådsstart till antagande för de detaljplaner som antogs i kommunen under åren 2022 och 2023?

Ange svaret som en mediantid i antal månader. Median är det värde som ligger i mitten om man sorterar alla värden i storleksordning. Med samrådsstart avses det datum då planförslaget skickades ut på samråd. Har fler än ett samråd skett, avses det datum då planförslaget för första gången skickades ut på samråd. Är planförslaget ett av flera med utgångspunkt i ett gemensamt program, avses samrådet för det aktuella planförslaget, inte det gemensamma programmet.”

Antal kommuner som har ett värde för nyckeltalet i den aktuella undersökningen

226 stycken, det vill säga 78 procent av kommunerna.

Informationsansvarig

  • Kristina Isacsson
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.