Publicerad 2 juli 2024

Kommunikation

SFTI rekommenderar Peppolnätverket för att sända och ta emot e-handelsmeddelanden.

Peppolnätverket är ett internationellt nätverk för elektroniska inköp som gör e-handel och e-upphandling enklare. Nätverket består av flera delar, bland annat en transportinfrastruktur, gemensamma meddelandestandarder och en organisation som utvecklar nätverket.

SFTI rekommenderar Peppolnätverket för elektroniska inköp i offentlig sektor.
Peppolnätverket är öppet i det avseende att inga avtal behöver tecknas mellan avsändare och mottagare av meddelanden eller mellan operatörerna (accespunktsoperatörer). Avsändare respektive mottagare tecknar avtal med valfri accespunktsoperatör. Vidare får varken avsändare eller mottagare av Peppol-meddelanden debitera varandra enligt Peppol Service Provider Agreement.

Det behövs inte heller några kompatibilitetstester mellan avsändare och mottagare för att komma igång med meddelandeöverföring i Peppolnätverket. De kommunicerande parterna behöver enbart säkerhetsställa att deras egna system har stöd för de meddelanden man vill kommunicera. I Peppolnätverket finns också kontroller och valideringar vilket gör att alla e-fakturor som levereras är korrekta och följer gällande regler för den europeiska standarden (EN16931), vilket är ett krav enligt e-fakturalagen.

Upphandlande organisationer ska vara registerade för mottagnade av e-fakturor i formatet Peppol BIS Billing 3 över Peppolnätverket , se Digg:s föreskrift om registrering i PEPPOL (MDFFS 2019:1). Statliga myndigheter ska dock även kunna skicka e-fakturor i formatet Peppol BIS Billing 3 över Peppolnätverket, se Digg:s föreskrifter om hantering av beställningar och standarder vid elektroniskt informationsutbyte (MDFFS 2021:1).

Läs vidare

Digg:s information om lag, förordning och föreskrifter på e-handelsområdet

Se e-fakturalagen

Se Digg:s föreskrift om registrering i PEPPOL

Se Digg:s föreskrifter om hantering av beställningar och standarder vid elektroniskt informationsutbyte (MDFFS 2021:1)

Se (EU) 2017/1870

Se Peppol Service Provider Agreement

Läs mer om Peppolnätverket på SFTI.se

Läs mer på Digg.se om hur du ansluter till Peppolnätverket

Kontakta oss

Kontakta SFTI:s tekniska kansli

Välj område * (obligatorisk)
Välj område















Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.